Iris

“Ik kan me zelfs voorstellen dat ik ooit niets anders doe dan yogales geven”

In haar vrije tijd vind je Iris Louwen in de yogastudio, waar ze anderen hoopt te inspireren net zoveel uit yoga te halen als zij zelf doet.

“Mijn moeder doet al zo lang als ik me herinner aan yoga, net als mijn oma. Zelf vond ik het altijd maar zweverig. Tot ik een paar jaar geleden werd aangereden door een vrachtwagen. Hoewel ik er goed vanaf kwam, bleef mijn onderrug maar vastzitten. Grappig genoeg raadde mijn fysiotherapeut me aan yoga te doen, om zo die spieren te ontspannen. Nog aparter was dat ik niet veel eerder ineens heel sterk voelde dat ik zélf yogadocent moest worden. Alsof het was voorbestemd. Achteraf denk ik dat het er toch altijd in heeft gezeten, dat ik als kind alles wat een beetje anders was afwees – om er maar bij te horen.”

“Dus ik begon met het volgen van yogalessen. Inmiddels ben ik vier jaar verder en heb ik net twee opleidingen tot yogadocent afgerond. Ik werk gewoon veertig uur in de week bij Knab, maar daarnaast geef ik dus ook op verschillende plekken yogales. Soms is het even racen tegen de klok, maar ik heb het er graag voor over. En op het werk weet iedereen dat ik soms net wat eerder naar huis ga, omdat ik even later alweer mensen moet ontvangen in de yogastudio.”

“Vooral in de opleidingen gaat veel tijd zitten: minimaal twee weekenden per maand naast de gewone lessen die ik geef en zelf volg. Het mooie is dat ik niets te klagen heb over mijn sociale leven: yoga is daar simpelweg onderdeel van geworden. Iedereen met wie ik graag omga zie ik terug tijdens lessen en ook de opleidingsdagen zijn een feestje. Alleen familie zie ik iets minder regelmatig. Gelukkig weten zij hoeveel yoga voor me betekent en snappen ze dat ik er zo gepassioneerd mee bezig ben. Voor mij bleek yoga de ultieme manier om me te kunnen ontspannen. Ik denk trouwens dat iedereen er baat bij kan hebben, van het verhelpen van fysieke blessures tot het meditatieve ervan en het bewust leren ademhalen. Iedere keer dat je yoga beoefent komt je lichaam tot rust. Je drukt als het ware op de reset-knop.”

“Soms denk ik terug aan het moment dat ik bedacht dat ik yogalerares wilde worden. Ongelooflijk, ik heb het gewoon gedaan. Ik geef nu zelfs iedere week les op mijn werk, waar we de matjes uitrollen op een leegstaande verdieping van het kantoorgebouw. Yoga heeft mijn leven zo anders gemaakt. Niet per se makkelijker: ik heb het nu behoorlijk druk, maar wel zo veel mooier. Ik heb waanzinnig inspirerende mensen ontmoet en zoveel gave dingen meegemaakt. Ik kan me zelfs voorstellen dat ik ooit niets anders doe dan yogales geven, want het liefst doe ik dit de hele dag door.”

(Beeld: Marije Kuiper)

Dit profiel maakt deel uit van een serie voor de ‘Alles Geven’-campagne van Knab. Meer profielen vind je hier.