Hedwig 007

Gelukkig zijn met je werk, het kan echt (zeggen ze)

Gelukkig zijn met je werk, of gewoon simpelweg tevreden zijn. We streven er allemaal naar, maar menigeen vist achter het net. Toch hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Tenminste, als we de Amerikaanse hoogleraar Martin Seligman moeten geloven. Volgens hem is geluk terug te brengen tot niet meer dan drie factoren. 

Allereerst moeten we plezier hebben, lol maken, genieten van de goede dingen. Ten tweede willen we verbondenheid ervaren, en ergens bij betrokken zijn. Als derde factor noemt hij het geven van betekenis aan je leven. We willen onze talenten en vaardigheden gebruiken en daarmee bijdragen aan iets goeds, of tenminste iets dat groter is dan onszelf. Om blij te zijn met je werk moet je achter deze drie dingen een vinkje kunnen zetten.

Al die burn-outs en lusteloze collega’s zijn er niet zomaar

Grappig genoeg, of eigenlijk logisch, nou ja, hoe dan ook: wie gelukkiger is, presteert ook beter op z’n werk. Superleuk. Voor je baas. Het is allemaal leuk en aardig, maar het moet wel van beide kanten komen. Natuurlijk heb je er vooral jezelf mee als je iedere ochtend met tegenzin op je bureaustoel neerploft, maar zo makkelijk is het ook allemaal niet. Al die burn-outs en lusteloze collega’s zijn er niet zomaar. ‘Personeel wordt geleefd’ en ‘Keurslijf baas knelt’, las ik laatst nog in chocoladeletters boven artikelen in een landelijke krant.

Gelukkig lijkt daar verandering in te komen. ‘Betekenisvol werk’ is voor dit jaar hét hot item voor werkgevers en HR. In het kort houdt de trend in dat organisaties beter hun best gaan doen om het personeel het naar de zin te maken. Het werd eens tijd.

Ik sprak onlangs met Glenn van der Burg, expert op het gebied van ‘mensgericht organiseren’. Hij vertelde dat je baan waarschijnlijk echt niet zo stom is als je zelf denkt. Volgens hem kom je met wat goede gesprekken met je baas en een paar aanpassingen vaak een heel eind. Zo maakt het al een groot verschil of je direct in contact bent met je klant of de persoon waar je het voor doet en zo rechtstreeks waardering kunt ontvangen, in plaats van dat daar vijf organisatielagen tussen zitten.

‘Je hoeft echt geen bed & breakfast in Griekenland te beginnen’

Als je maar aangeeft waar jij blij van wordt – of dat überhaupt bedenkt, aldus Van der Burg. ‘Je hoeft echt niet per se het roer om te gooien en een bed & breakfast in Griekenland te beginnen’, zei hij lachend.

‘Is het niet ijdele hoop dat iedere baan betekenis kan bieden?’, vroeg ik hem. Van der Burg weet niet hoe snel hij moet antwoorden: ‘Zo’n onzin. Ik geloof dat er voor iedereen iets is om blij van te worden. Kijk naar dat tv-programma Dirty Jobs, dat verzin je niet, maar er zitten mensen bij die zulk werk fantastisch vinden om te doen.’

Wat je doet, doe je niet voor niks, vervolgde hij. Je bent er ooit om wat voor reden dan ook mee begonnen. Omdat je het gewoon leuk vond, of omdat je er talent voor hebt. ‘Denk je van niet? Hou dan eens een week een lijstje met de momenten waarop je het echt fijn hebt op je werk. Met wie was dat? Hoe laat? Wat deed je toen? En kijk dan eens naar de energie die dan ontstaat. Ook al stond je een uur daarvoor nog bij de koffieautomaat te zeuren over wat er allemaal zo slecht geregeld is, dan ontdek je ineens weer waar je zo van houdt op je werk.’

(Beeld: Frank Groeliken)

Deze column stond in de editie van weekblad Intermediair van 19 januari 2017. Het origineel vind je hier.