jopenbier - elmar krop

De rijke smaken van speciaalbier

Michiel Ordeman en Lydian Zoetman zijn de oprichters van het speciaalbiermerk Jopen, dat ze brouwen in hun eigen Jopenkerk in het stadscentrum van Haarlem. En ze maken nog meer bijzondere soorten.

Michel: ‘Het eerste Jopenbiertje werd gebrouwen in 1994, ter ere van het 750-jarig bestaan van Haar- lem. Het idee kwam voort uit de rijke bierbrouwge- schiedenis die de stad zijn welvaart bracht. Voor het bier, ons Hoppenbier, gebruikten we dan ook een origineel recept uit de zestiende eeuw. In 2010 hebben we de voormalige Jacobskerk kunnen kopen en die omgetoverd tot een brouwerij, café en restaurant. Inmiddels hebben we daar al tientallen soorten bier gebrouwen.’

‘Wist u trouwens dat Jopen de naam is van de 112 liter-vaten waarin het bier vroeger werd vervoerd? Wat ik zo mooi vind aan speciaalbier, zijn de rijke smaken ervan. Pils drink je gedachteloos, maar van onze bieren ga je heel bewust genieten. We experimenteren met kruiden en oergranen die lokale boeren hebben aangeplant. Ik zie het als een missie om mensen te laten zien welke bijzondere smaken je kunt maken en welke bijzondere bier-spijscombinaties er zijn. Jopen Extra Stout kun je bijvoorbeeld perfect serveren bij een zoet chocoladedessert.’

Lydian: ‘Speciaalbier is hip. Was het vroeger typisch iets voor mannelijke veertigplussers, nu varieert de leeftijd van twintig tot tachtig en zijn ook vrouwen fan. Zo leuk, dan hoor je jongeren tegen de oudere generatie zeggen: heb je in plaats van die tripel al eens IPA geprobeerd? Jopen Mooie Nel IPA is dit jaar trouwens tot ’s lands beste bier verkozen.’

‘Ditzelfde gevoel vind je terug in Cornelis en Cornelia. Een donker en blond bier dat we samen met de familie Deen hebben gebrouwen. Ook zij zijn gek op speciaalbier en vonden dat een mooie manier om de oprichters van weleer in het zonnetje te zetten.’

(Beeld: Elmar Krop)

pdf jopenbier

Dit artikel schreef ik voor de feestdagen-editie van het blad van DEEN Supermarkten. Bekijk hier de pdf van de publicatie.